kolmapäev, juuli 25, 2007

Kas orienteerumine on sport? Motosport!?

Eelmises postis tunnete ajel püstitatud küsimus: mis on sport ja kui sport orienteerumine on tõi kohe 2 kommentaari. Neile vastama asudes läks mõte sedavõrd rändama, et.. väärib eraldi posti.

Mis on sport? Sport erineb kehakultuurist selle võrra, et seal on tulemus tähtis. Ses mõttes oli võrdlus naisekandmisega väär, et võrreldes orienteerumisega on naisekandmisel ikka õiglus ja võrdsus oluliselt paremine paigas. Kui näiteks Alaver kõneleb % võrra paremast sooritusest, kui mineva kord, siis orienteerumises midagi sellist mõõta on absurd!

Võrreldes igasuguste iluvõimlemiste, -ujumiste ja -uisutamistega on orienteerumise eelis muidugi see, et ilu ei ole pelgalt vaataja silmades elik parima otsustab raja läbimiseks kulunud aeg ja kõik!

Aga kuidas see aeg kulub - siin ei ole kõigil kaugeltki võrdsed tingimused! Alates stardijärjekorrast ja lõpetades terve trobikonna subjektiivsete teguritega: võistleja võib end kuhugi kraavi või kännu taha või tihnikusse või sohu kinni joosta ja kohe õige mitu % läinud? Või teeb kaardi- või rajameister mingi näpuka ja spordimehel tuleb 30 sekki viga, mis jätab ta poodiumist kõrvale ning kogu ettevalmistus ning kulutatud aeg, raha ja ohvriks toodud isiklik elu muutub mõttetuks..

Kui Salumäel jook eest ära joodi, Hernitsal uisukruvid lahti tulid, Sei ujukad enne starti puruks kiskus, kelgutajad liiga palju tina panid vms, oli rahval naeru nabani! Igal orienteerujal juhtub igas võistlusstardis selliseid asju! Kuidas orienteeruja peale hirmsa, protsentelugeva ettevalmistuse läbimist, tuksi läinud eesmärkvõistlust suursponsori ees end välja vabandab, et... "..ee .. ei näinud KP'd või.. ee.. punktirõngas kattis kivi ära või ee.. mina selle kaardimeistri käekirjast aru ei saa..ee.. ma ei pannud vasakpoolset varianti tähelegi.." Mis,krt: "Ei pannud vasakut varianti tähele!!! - mängid pimesikku või teed tippsporti!!!" Jama! Mis sport see on!?!?

Orienteerumises käib üks pidev võrdsuse tagaajamine aga see on nagu kommunism, mida kunagi ei saavutata või dopinguvastane võitlus, mida kunagi ei võideta. Ikka on keegi, kel joppab paremini, kes on sellel platsil varem jooksnud vms. Platside küsimus ongi omaette teema. Asi, mis muudab orienteerumisvõistluse korraldamise mõtetult kalliks. Täitsa uue, EMV tavarajaks pasliku, platsi kaardistamine maksab väga mitukümmend tuhat raha. Siis seal max 60 põhiklassi poissi-tüdrikut, kelle pärast see vaev nähtakse, 1,5 tundi patseerib ja ongi investeering mokas? Uueks aastaks vaja jälle uut platsi. Ja kui siis seal kuskil keegi arvukast ettevalmistajate ringist eksib, tekib vale legend või vale klassiga tee või mõni veelgi hullem aps, ntks sobimatu võsa KP, siis on see raha vasta maad visatud? Spordist pole haisugi. Täitsa valesti pandud KP's ma ei räägigi - KP'de õigsus on minimaalne lähtepunkt, kustmaalt saab üldse arutama hakata, et ehk on orienteerumine ka sport.

Tallinna Neljapäevakud või eriti Teisipäevakud on ses mõttes rohkem sport kui EMV. Kui Sa ikka 10 aastat oled Rakus või Pirital samadest aukudest samadesse kraavikäänakutesse kimanud ja igasse KP'sse läheb kindlalt lai loha ning KP's on raudsetl keegi juba ees seda märkimas - siis on võistlejad märksa võrdsemais tingimustes kui kuskil ürgmaastikul võssa kinni jäädes aega kaotamas või kogemata mõne konkurendi tuulde pääsedes kohta parandamas.

Rohkem rakursse ja näiteid toomata saab juba hakata tasapisi väitma, et orienteerumine on motosport, kus tulemus sõltub väga palju masina võimsusest (õnnest, maastiku tuttavusest, kohast stardiprotokollis, kaardi arusaadavusest) ja sellest kui hästi see masin vastu peab (kas KP'd nähakse, võsast läbi pääsetakse, kaasvõistlejate ärakasutamine õnnestub). Ainult, et igaks võistluseks antakse uus masin..ja igaks võistlusstardiks kulutatakse mõtetult suur hulk raha

2 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Pool aastat näe ei kippu ega kõppu, nüüd lõpuks mõttelõng pääses valla :o)

Jään lausa huviga ootama järgmist osa :o)

4:05 PM  
Blogger Tanza said...

Asi lõhnab Kresiraadio järele, kus loositi ka kord aastas dziip välja kirjasaatjate vahel ja selle võitsid õed Tihedad.....

11:01 AM  

Postita kommentaar

<< Home